28 Mayıs 2017 Pazar

Kitap İncelemesi / Brian McClellan - Kan Yemini

  Brian Mcclellan tarafından yazılmış Barut Büyücüsü serisinin ilk kitabı olan Kan Yemini, İthaki Yayınlarından Aralık 2016’da çıkmıştı. İçine daldığım edebi atmosferin etkisiyle sıcağı sıcağına birkaç yorumda bulunmak isterim. Öncelikle, fantastik – kurgusal bir dünyada geçen öykümüzde ‘’steampunk’’ etkisi söz konusu. Fantastik kurgunun alt türü olan ve Türkçeye ‘’buhar çılgınlığı’’ olarak çevirebileceğimiz steampunk’tan nedensiz yere (?) haz etmesem de Barut Büyücüsü’ndeki kurguya steampunk teması iyi yedirilmiş. Gelelim kitabın içeriğine…

‘’Kralların çağı sona erdi ve bu sonu ben getirdim.’’

  Hikâyemiz bir askeri darbe ile başlar. Adro Kralı 12. Manhouch’a karşı Feldmareşal Tamas bir darbe gerçekleştirmiştir.  Bunun ardından, Fransız İhtilalinde olduğu gibi yüzlerce asilzade giyotinle idam edilmiştir. Fakat çıkacak olan iç isyanlar yeniden kuruluşu ve monarşinin yerine tesis edilen konsey yönetimini -yani oligarşiyi-  tehdit edecektir. Darbenin en önemli gerekçesi ise Manhouch’un Kez İmparatorluğu ile imzalayacağı İtilaflar adlı metindir. Bu anlaşma gerçekleştiği takdirde Adro Krallığı, Kez İmparatorluğunun kuklası hâline gelmiş olacaktır. Beklenmedik ihtilal neticesinde Adro bu ağır anlaşmadan kurtulur.

  Darbe sonrası ülkeyi yönetecek konseyde şu isimler yer almaktadır: İşçi sendikasının başkanı Ricard Tumblar, Başpiskos Charlemund, Vekilharç Ondraus, Adom’un Kanatları adlı fedai birliğinin sahibi Leydi Winceslav, Adopest Üniversitesi Şansölye Vekili Asal, şehrin en güçlü adamlarından biri ve suç dünyasının büyüklerinden Mâlik.

  Tamas dahil bu yedi kişi Adro’yu yönetirken işin içine doğaüstü kuvvetler de karışır. Tanrı Kresimir’i geri çağırmak için bir girişim başlar. Kitabın konusunu kabaca özetlemek gerekirse; mitlerin gerçek, geleceğin ise muğlak ve kaçınılmaz kanlı olduğu bir tarihte olanlar anlatılmaktadır. Kitap, genel seyri itibariyle üç kişinin bakış açısından ilerliyor: Feldmareşal Tamas, Tamas’ın oğlu – ‘’Çift Atar’’ lakaplı Yüzbaşı Taniel ve müfettiş Adamat.

  Barut Büyücüsü serisinin diğer iki kitabının güzel Türkçemize kazandırılmasını dört gözle bekliyorum. Diğer iki kitabı kronolojik sırayla: The Crimson Campaign, The Autumn Republic…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder